Nytt samarbeid mellom Konkurransen Unge Forskere og CAS – Senter for grunnforskning
Vi styrker laget er og er svært glade for å få med CAS som samarbeidspartner. Med CAS opprettes det en egen grunnforskningspris for Konkurransen unge forskere. Les mer om den her.
Hvert år har deltakerne i Konkurransen Unge Forskere utvist stor bredde både i tematikk og forskningsmetode. Vi ønsker å styrke denne bredden og vil fra 2025 også sette et særlig fokus på grunnforskning gjennom vårt nye samarbeid med Senter for Grunnforskning (CAS). Avtalen innebærer at Camilla Serck Hansen, direktør ved CAS, vil sitte i KUF-juryen sammen med de andre juryrepresentantene og se etter kandidater til den nye prisen: CAS Grunnforskningspris.
Her vil du kunne lese om hva CAS ser etter i grunnforskningsprisen, litt om hva grunnforskning er, og mer om CAS. Kanskje lurer du på ett av de virkelig store spørsmålene, eller er du kanskje kritisk til en rådende teori innen et felt? Da håper vi at du utforsker dette videre i et prosjekt og melder deg på konkurransen!
For å delta i CAS Grunnforskningspris bruker du det samme påmeldingsskjemaet som for de andre prisene. Påmeldingen følger også konkurransens øvrige reglement. CAS Grunnforskningspris gjelder som en førstepris i Konkurransen Unge Forskere, og du vil også kunne nomineres til en av våre reisepriser – for eksempel ISEF i Columbus, Ohio, USA, og European Union Contest for Young Scientists i Latvia i 2025.
Hva ser CAS etter?
CAS Grunnforskningspris vil deles ut sammen med de øvrige prisene på finaleseremonien 4. april 2025. CAS Grunnforskningspris har som mål å vekke interessen for grunnforskning og dens egenverdi. CAS vil premiere forskningsprosjekter som:
- Utfordrer etablerte teorier
- Utforsker nye områder eller fenomener
- Utvikler begreper og reiser dristige forskningsspørsmål
- Viser høy grad av teoretisk og metodisk forståelse
Hva er grunnforskning?
Grunnforskning defineres gjerne som eksperimentell eller teoretisk aktivitet som primært har som mål å avdekke ny kunnskap om underliggende fenomener og observerbare fakta. Denne typen forskning er som oftest forskerinitiert og primært drevet av nysgjerrighet. Drivkraften er ønsket om å forstå hittil ukjente områder og fenomener, snarere enn tanken på nytteverdien av slik innsikt.
Selv om grunnforskning ikke har en spesifikk bruk i sikte, vil den danne grunnlaget for videre og mer rettet forskning, teknologiske fremskritt og andre anvendelser. Kjente eksempler er Michael Faradays (1791–1867) oppdagelse av elektromagnetisme. Han mente selv at oppdagelsen var totalt unyttig, men den viste seg senere å legge grunnlaget for all elektrisk teknologi. Et annet eksempel er oppdagelsen av DNA-molekylet (Watson og Crick, 1953), som la grunnlaget for dagens genteknologiske revolusjon. Fra humaniora kan tolkningen av Rosettasteinen (Champollion, 1822) nevnes, som åpnet muligheten for innsikt i det gamle egyptiske rikets kultur og samfunnsordning.
Om Senter for Grunnforskning (Centre for Advanced Study)
Senter for Grunnforskning (CAS) ved Det Norske Videnskaps-Akademi er en frittstående forskningsstiftelse finansiert av Kunnskapsdepartementet. Senteret ligger i Oslo.
Vi støtter fremragende fri grunnforskning innenfor, og på tvers av, fagområdene naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. Ved å tilby forskere optimale arbeidsforhold og uavbrutt tid til forskning legger vi til rette for banebrytende vitenskapelige resultater.
Siden åpningen i 1992 har CAS vært vertskap for over 100 forskningsprosjekter og mer enn 1300 forskere. Vårt mål er å gi forskere en intellektuelt stimulerende opplevelse i et internasjonalt, tverrfaglig forskningsmiljø.
“Vi er svært glade for å få CAS med som samarbeidspartner. Med CAS på laget vil vi få med et av Norges mest anerkjente forskningsmiljøer som en bidragsyter inn i prisen. Dette vil styrke den faglige profilen og gjøre KUF til en enda viktigere arena for forskning”
Generalsekretær Bjørn Kristian Danbolt
Ønsker du å bli samarbeidspartner for KUF?
Vi ønsker gjerne flere partnere. Ønsker du å være en samarbeidspartner for KUF?
Med et partnerskap får du mulighet til å bidra i en av Norges største og eldste forskningskonkurranser for ungdom- og videregående skole og også være med å skape begeistring for forskning.
Dersom dette er av interesse, kan du ta kontakt med prosjektkoordinator Birger Berge.
Kontakt: birger.berge@yngreforskere.no/ 47814447