Hvordan delta på Konkurransen unge forskere?
Mange lurer på hvordan de kan delta i Konkurransen unge forskere. Her gir vi deg svarene!
Det viktigste først: Elevene melder seg på selv ved å bruke påmeldingsskjemaet på nettsidene våre. I skjemaet ber vi om litt informasjon for å plassere bidragene i riktig vurderingsklasse. Vi trenger også opplysninger om alder for å sjekke at deltakerne oppfyller både alderskravene til konkurransen og eventuelle internasjonale konkurranser.
Under påmeldingen blir elevene spurt om arbeidstittelen på prosjektet sitt. Det er helt greit å endre denne frem til den endelige fristen for innsending, som er 7. februar 2025. Innen denne fristen vil vi åpne et eget innleveringsskjema på nettsiden, hvor elevene kan laste opp bidragene sine.
Hvordan ser et forskningsprosjekt ut?
Forskningsprosjektene som leveres inn til Konkurransen unge forskere varierer stort både i tema og utforming. For eksempel vant Ricardo Sonda Guiraudeli fra Blindern videregående skole førstepris innen naturvitenskap og teknologi for sitt prosjekt "Modelling paths of the Moon’s shadow on the surface of the Earth during total solar eclipses". Asta Nuka Fruelund Gabriel fra UWC Red Cross i Vestland fikk førstepris innen humaniora og samfunnsvitenskap for prosjektet "To what extent has the Greenlandic Reconciliation Commission been effective in contributing to building positive peace in Greenland?".
Mulighetene er derfor mange alt etter hva du er interessert i. Ta gjerne en kikk på alle de ulike finalistprosjektene fra perioden 2020-2024.Det er ingen spesifikke krav til lengde eller format på rapportene. Lengden varierer ofte fra 15 til 45 sider, avhengig av tema, kildemateriale, samt antall illustrasjoner og diagrammer. For deltakere på ungdomsskolen er rapportene ofte kortere, vanligvis mellom 6 og 18 sider.
Bidrag kan leveres på norsk (begge målformer) eller engelsk. De fleste prosjektene er individuelle, men mindre grupper kan også delta. Vi anbefaler at du tar en titt på reglementet før du melder deg på.
Spennende premier og opplevelser
I tillegg til grunnforskningsprisen kan deltakerne vinne pengepremier og reiser til internasjonale konkurranser og seminarer.
- Ricardo Sonda Guiraudeli representerte Norge på International Science and Engineering Fair i Los Angeles, USA.
- Laura Du deltok på EU Contest for Young Scientists i Katowice, Polen, og fikk også plass på European Space Camp på Andøya.
- Asta Nuka Fruelund Gabriel vil delta under utdelingen av Nobels fredspris i 2024.
Gjennom deltakelse i Konkurransen unge forskere får du muligheten til å oppleve noe unikt og givende. Du kan bygge nettverk, bli kjent med andre forskningsinteresserte og forberede deg godt til høyere utdanning.
Ny grunnforskningspris i samarbeid med CAS
Fra og med 2025 kan du konkurrere om vår splitter nye grunnforskningspris, som deles ut i samarbeid med CAS – Senter for grunnforskning. Prisen deles ut under finaleseremonien 4. april 2025 og har som mål å vekke interesse for grunnforskning og dens egenverdi.
CAS Grunnforskningspris vil premiere forskningsprosjekter som:
- Utfordrer etablerte teorier
- Utforsker nye områder eller fenomener
- Utvikler begreper og stiller dristige forskningsspørsmål
- Viser høy grad av teoretisk og metodisk forståelse
Meld deg på i 2025!
Alle disse spennende mulighetene ligger åpne for dere som melder dere på konkurransen i 2025. Ta sjansen og registrer deg her! Vi gleder oss til å lese deres interessante forskningsrapporter og feire nye finalister på finaleseremonien i april 2025.